Jumping, Dressuur, Training, Eventing
Header

Waarom ik vind dat heel de wereld zou moeten paardrijden.

Iedereen die beslist om paard te rijden heeft een doel.  Of je nu wandel- of wedstrijdruiter bent, competitief of recreatief. Vanaf het moment dat je op je paard zit dan … wil je ergens naar toe. En daarom kan je niet anders dan dit duidelijk te maken aan je paard. Paardrijden is dus communicatie. En dit in zijn puurste vorm. Altijd in het moment, open en eerlijk. Om deze communicatiestijl bewust toe te passen is er meer nodig dan een zadel, zweep of sporen. Je hebt gevoel, kennis en inzicht nodig.  Je moet weten waar  je naar toe wil , maar tegelijkertijd ook weten hoe daar te geraken.

1. Ken je doelstelling

Het feit dat een ruiter altijd een doel heeft, is al een goede zaak.  Want doelloos in het leven staan kan wel wat gevolgen hebben op je eigenbeeld of gevoelstoestand.  Een doel stellen is in onze samenleving vaak direct gelijk aan hoge toppen scheren, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn.  Waar één ieder naar toe wil, dat mag je altijd zelf bepalen. En om de link te leggen in mijn “vakgebied”, ik heb evenveel waardering voor de ruiter die op een correcte manier graag met zijn paard die trektocht in de ardennen wil gaan doen dan voor de competitieve recreatieruiter die gaat voor een internationale deelname in bv de discipline eventing. Het is wel zo dat ik wel verwacht van elke ruiter dat eens je je doel hebt gesteld er ook gaat naar handelen. Dit is elke ruiter verplicht, want het is zijn verantwoordelijkheid.  Het streven naar je doel heeft namelijk een impact op het leven van het paard en wat je ook mag denken over je trouwe viervoeter, hij is niet diegene die zo graag die boswandeling maakt of die bewuste wedstrijd wil rijden.  Het is de ruiter die een paard koopt en beslist wat de taak zal worden van het paard.  Eens je voor jezelf je doel hebt gesteld, dan raad ik aan om dit in te kaderen, uit te hangen en het daarna … te vergeten.

2. Vergeet je doel.

Klinkt misschien vreemd, maar ik ga het in het kort proberen te verduidelijken. Stel, je stelt jezelf als doel om een parkoer van 1m20 te springen met je paard.  Je weet dat je paard er het talent voor heeft en je weet ook dat je er hard voor werkt en wil werken. Als je je teveel laat leiden door die vooropstelling, dan ga je signalen missen en ga je in het beste geval niet gedetailleerd werken op de basis en in het slechtste geval gewoon niet werken op de basis. Het is belangrijk dat je weet dat het stellen van een doel altijd iets is dat de ruiter wil, niet het paard. Het paard wil maar 1 ding en dat is algemeen welzijn. Het is dus de hoofdtaak van de ruiter om het paard zich zo goed mogelijk  te doen voelen in wat je van hem vraagt. Fysisch en psychisch. Hij moet het paard inderdaad atletischer en gehoorzamer maken en dit kan alleen maar door de basis te perfectioneren. Om je doel te behalen, moet je er dus in slagen om je paard beter te maken. Je kan je het als ruiter dus niet permitteren om aan jezelf te denken. Je moet ten allen tijde aan je paard denken. Hoe je paard in het leven staat is de sleutel. Daarom is het belangrijk dat je je paard correct leert aanvoelen.

3. Voel je paard.

Ik hou van hoe een paard communiceert. Ze hebben altijd iets te zeggen. Alleen luisteren we niet altijd. Of we zijn er niet altijd bewust van. Ik hoor vaak:” het is nen brave”. En eerlijk gezegd, mijn haar komt daarvan recht. Als ik die zogezegde brave paarden zie rondraven, dan zie ik vaak ongelukkige paarden. Paarden die geleerd hebben te overleven in een situatie die niet als comfortabel aanvoelt. Maar omdat heel veel mensen leren rijden op die “brave” paarden, leren te weinig mensen voelen. We zitten allemaal op een paard, maar we connecteren niet. En als we geen connectie hebben, dan is het normaal dat je ook niet hoort wat er gezegd wordt.  Aanvaard eerst en vooral dat een paard een paard is en als je hem dan iets vraagt, luister dan wet hij je antwoord. Bv. als je vraagt aan je paard om voorwaarts te gaan, maar dit niet doet. Dan zegt hij eigenlijk nooit van “ik wil niet voorwaarts gaan”, maar wel altijd ” ik kan dit niet of ik begrijp je niet.” Dit kan dan bv zijn omwille van het feit dat zijn rug is weggedrukt en bijgevolg niet actief aanvoelt. Op het moment dat een paard zegt dat hij het moeilijk heeft, dan worden we vaak onlogisch. Ons gevoel zit altijd juist, maar wat we daarmee doen is niet altijd juist. Zo zie ik bv heel vaak een onnodig en onjuist gebruik van sporen. Van zodra dat je je echter heel bewust concentreert op wat je voelt en je daarbij de vraag stelt wat de reden is waarom je het zo aanvoelt, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Laat je daar zeker in begeleiden, want niemand kan zo maar de juiste actie koppelen aan dat wat je voelt, daar is veel ervaring en inzicht voor nodig. Van zodra je weet wat je voelt kan je beginnen om de rol van leider op je te nemen.

4. Leiding geven aan je partner.

Als je een goede leider wil zijn dan is het belangrijk dat je beschikt over volgende eigenschap: goed kunnen luisteren. Je moet natuurlijk weten waar je naartoe wil, maar als je niet kan luisteren naar de personen die je in die richting wil krijgen, dan zal het niet lukken.  Als je met paarden werkt dan moet je ze zo ver krijgen dat ze het uit vrije wil willen doen en daarbovenop nog eens gelukkig zijn ook. Dit kan alleen door goed te luisteren en aan de hand van wat je te weten komt het juiste gesprek te voeren. Laat het wel duidelijk zijn dat de ruiter altijd de leider moet zijn en het paard nooit. Dit wil niet zeggen dat je niet tactisch te werk kan gaan en een moeilijk vraagstuk bewust tot de volgende dag of zelfs volgend jaar kan opbergen. Leiding geven is de rode draad in je werk. Je blijft als ruiter altijd de richting uitkijken waar je naartoe wil. Een goed vb. vind ik het het zoeken naar het dragen op twee gelijke achterbenen. Dit is altijd verweven in het werk van een paard. In elke overgang of oefening, sterker nog, in elke pas die het paard doet zoek je tempocontrole en zelfdragenheid. Als ruiter geef je dus voortdurend richting naar deze manier van lopen. Ook al ziet het er na verloop van vele uren uit alsof het paard dit zomaar doet.  Zonder kennis en inzicht hoe je paarden traint is het onmogelijk om leiding te geven aan paarden. Kennis zorgt voor een logische opbouw in de training van je paard. Pas als je manier van leiding geven vertrekt vanuit het luisteren en logisch is onderbouwd kom je uit op het langverwachte …vertrouwen.

5. Liefde maakt blind.

We zien allemaal ons paard graag. Heel vaak valt het woord vertrouwen in trainingen. Onterecht. Vertrouwen is een gevolg van een relatie met een goede basis, een relatie waarin beide partners in dezelfde richting kijken en een relatie waarin er naar elkaar wordt geluisterd. Het is logisch dat er in een relatie die voldoet aan bovenstaande er sprake is van vertrouwen.  Vertrouwen is volgens mij datgene die ervoor zorgt dat een relatie verder kan als het moeilijk gaat. Bv, je rijdt een cross en hebt een heel slechte sprong in het parkoer, maar het paard blijft je toch volgen op de daaropvolgende sprong. Dat is vertrouwen. Het is de sterke basis en logische opbouw die ervoor zorgde dat het paard voldoende zelfvertrouwen heeft, maar ook in de ruiter om toch verder te doen na een tegenvaller. Het is niet omdat je je paard graag ziet dat hij je zomaar blindelings gaat volgen. Denk maar aan het paard dat het toch maar veel te eng vind om die van in te lopen. Liefde voor het paard is zeker nodig om met passie te kunnen werken, maar vertrouwen, dat verdien je als je maar lang genoeg en correct blijft werken.

Ik probeer zeker mijn paarden met bovenstaande gedachten te trainen en ook de mensen die ik train geef ik graag deze principes mee.  Ik ben ervan overtuigd dat zelfs het “gewone” paard zo atletisch gebouwd is dat je er mits een goede training een meer dan behoorlijk niveau mee kunt behalen. In elk geval, elk paard kan van ons een betere ruiter maken als wij tenminste met ze aan de slag gaan met de oprechte bedoeling om de paarden beter te maken.

Veel succes.

Train om paarden beter te maken.

Train om paarden beter te maken.

 

 november 30th, 2016 | Gepost door Brecht in Uncategorized

One ResponseLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *