Jumping, Dressuur, Training, Eventing
Header

Hoe eventingpaarden hun mogelijkheden leren ontdekken.

Ik geef jullie graag een simpele oefening mee die ik wel vaker doe met mijn paarden. Het is voor een sportpaard heel belangrijk dat ze op hun eigen benen hun job doen. Hoe langer ik rij, hoe meer ik mij bewust ben van het belang van die zelfdragendheid. In het onderdeel de cross country is dat ook heel belangrijk.  

Tijdens crosstrainingen wordt vaak gesproken over het “trainen van het vijfde been.” Daar wordt dan getracht om de handigheid van het paard te verbeteren door ze over kleine sprongen te laten springen die niet altijd op juiste afstanden staan. Zo moet het paard zelf nadenken wat op het moment de beste oplossing is. Zo leert het paard inschatten wat kan en niet en dit kan later in de cross heel belangrijk zijn.  In de oefening die ik jullie laat zien laat ik het paard springen aan de longe over twee sprongen op een cirkel met ergens een balk geplaatst tussen beide sprongen. Het paard wordt dus verplicht te kijken naar wat er op zijn baan komt en in zijn lichaam te schakelen. Het laatste wat het paard wil is nml. vallen. Al snel zie je dat het paard een manier ontwikkelt om meer op zijn achterhand te dragen en waar nodig een schakel te maken.  In de oefening op de video zie je dat Starlight eerst kiest om twee galopsprongen te maken, maar de tweede keer worden het er al drie.  Er is eigenlijk geen goed of slecht in deze oefening. Het is vooral belangrijk dat het paard ontspannen is voor je eraan begint en dat je niet verwacht dat hij zomaar direct rustig over deze sprongen zal gaan.  Sommige paarden maken zich daar niet druk over, maar anderen moet je echt wel de nodige tijd geven om te wennen aan het idee.  Weet dat je ontspanning zoekt en dat je wil zien dat het paard zijn lichaam beter leert kennen en loslaat. Want alleen dan kan hij een oplossing vinden voor wanneer het zou moeten mis gaan.  link naar video hieronder :

Starlight leert haar mogelijkheden kennen

Starlight kijkt mee naar landing en volgende sprongfebruari 16th, 2017 | Gepost door Brecht in Uncategorized

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *