Jumping, Dressuur, Training, Eventing
Header

Dit is geen paard in de weg, maar gewoon een paard op de weg.

U leest het goed, paarden kunnen voorkomen op de openbare weg. Dit is nog steeds niet verboden. Het is inderdaad zo dat een ruiter zeker verplichtingen heeft als hij met de paarden op de openbare weg komt, maar het is ook zo dat een paard nog steeds gewoon een dier is. En zelfs een goed getraind dier kan in bepaalde situatie’s een reden hebben om terug naar zijn vertrouwde reactie te grijpen, nml. vluchten.

Ik wil via deze weg zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat er geen enkele ruiter is die de garantie kan geven dat zijn paard nooit schrikt. En als het paard schrikt dan kan het zich plots omdraaien of andere dingen doen die niet voorspelbaar zijn. Zelfs met de beste ruiter of amazone op zijn rug. Daarom is het belangrijk dat elke bestuurder altijd vertraagt als hij een paard ziet. Bedankt aan alle mensen die dit doen.

Ik doe een warme oproep aan de mensen die dit niet doen. Dit omdat ik jammergenoeg vaststel dat het is alsof een paard in het verkeer niet meer wordt opgemerkt. Van vertragen is in veel gevallen gewoon geen sprake. Uitwijken is meestal echt wel een bonus.

Het is zo dat het niet enkel de ruiter is die verantwoordelijkheden heeft, maar ook de bestuurders hebben die. Zo kan je terugvinden in de wetgcode dat elke weggebruiker moet:

• Vertragen indien men een paard op de openbare weg nadert
• Stoppen indien het paard tekenen van angst vertoont
• Verboden om door lawaai de dieren te doen schrikken
Nodige maatregelen nemen om te voorkomen dat de
lading en al wat dient om de lading vast te maken, door
lawaai de dieren zou doen schrikken

Als je het mij vraagt is het perfect mogelijk om op een goede manier met paarden in het verkeer te komen als de bovenstaande gedragscode wordt gerespecteerd. Als bestuurders vertragen bij het zien van een paard, dan krijgt de ruiter de kans om zijn paard duidelijk te maken dat alles ok is. Indien de ruiter daar niet in slaagt en het paard dus tekenen van angst vertoont, dan heeft de bestuurder voldoende tijd om te stoppen. Indien de wagen niet vertraagt, dan sta ik als ruiter niet garant voor de mogelijke gevolgen.

In onze samenleving is het alom bekend, veel mensen willen onthaasten, zijn op zoek naar rust. Het kan helpen om, als je een auto bestuurt, simpele ontspanningsoefeningen te doen. Je komt ontspannender aan op je bestemming en zal meer oog hebben voor paarden op de weg. Misschien ervaar je dan dat er een paard op de weg staat en niet in de weg.februari 9th, 2018 | Gepost door Brecht in Uncategorized

One ResponseLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *